Εβδομαδιαίο Θεατρικό Σεμινάριο - Η Αυλή των θαυμάτων
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Η Α Υ Λ Η Τ Ω Ν Θ Α Υ Μ Α Τ Ω Ν
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της νεότερης Ελλάδας ( από το 1950 και μετά ) με θεματολογία τη μετανάστευση, τα μετεμφυλιακά δράματα, τις ταπεινώσεις και τα αδιέξοδα των περιθωριακών ομάδων, την μοναξιά των μεγαλουπόλεων, τις μικροαστικές προκαταλήψεις κ.α. Η φιλοδοξία του για το θέατρο , ήταν να ανακαλύψει τον Έλληνα σα σύγχρονο άνθρωπο.
Πιο ειδικά για την “Αυλή των Θαυμάτων” :
« Η Αυλή των Θαυμάτων » βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Η αστάθεια αυτή τόσο γνώριμη σε όλους μας, αρχίζει από το αλλοπρόσαλλο κλίμα μας, τη «στρατηγική» γεωγραφική μας θέση, τη φτώχεια του τόπου μας, και τελειώνει στην ιδιωτική μας οικονομία. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα κυλούν φεύγουν και η συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού, είναι να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι.(……) Η ζωή από χρόνο σε χρόνο άλλαζε αλματωδώς όψη. Αλλά η αλλαγή αυτή δεν ήταν το ίδιο γενναιόδωρη για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τα πολιτικά πάθη, οι φοβίες και προπάντων η εκμετάλλευση τους, εμποδίζανε την δικαιότερη και λιγότερο άνιση κατανομή των αγαθών που έφερνε η οικονομική πρόοδος. Το εισοδηματικό χάσμα είναι πιο κραυγαλέο απ’ όσο προπολεμικά. Στις γειτονιές, στις Αυλές σαν αυτή των Θαυμάτων βασίλευε η ανασφάλεια, η καταφυγή στο μικροσυναισθηματισμό και στην ονειροπόληση. Οι άνθρωποι της Αυλής είχαν ξεμείνει ανυπεράσπιστοι ακόμη και από τον ίδιο τον εαυτό τους, ξεχασμένοι μέσα σε συνήθειες και τρόπο ζωής που δεν τους άφηνε να δουν Θεού πρόσωπο. Όταν γράφτηκε « Η Αυλή των Θαυμάτων », ήταν το κύκνειο άσμα ενός κόσμου βαθιά δικού μας και βαθιά πικραμένου ….”
ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να ενσωματωθούν σε μια ομάδα ατόμων όπου μέσα από έρευνα, παιχνίδι, ασκήσεις φωνής, σώματος, αναπνοής , αυτοσχεδιασμούς , θα ζωντανέψουν την ιστορία και τους ρόλους που έγραψε ο Καμπανέλλης σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα όλης της διαδρομής του σεμιναρίου.
ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ :
- Η καθημερινή πραγματικότητα και η Δραματική/ Θεατρική Πραγματικότητα
- Από την Αφήγηση στην Ενσωμάτωση
- Νατουραλισμός
- Συμβολισμός
- Εμπειρία/ Ανάσα/ Προβολή/ Ρόλος
Διανύουμε από πάντα εποχές δύσβατες για τα όνειρα μας, που από τη μια ενθαρρύνουν το όραμα μας και την άλλη στιγμή το γκρεμίζουν στα άδυτα του μάταιου. Γνωρίσαμε τι σημαίνει lockdown και social distancing. Βιώσαμε απανωτές virtual πραγματικότητες, όλη η ζωή μας μια οθόνη. Ώρα για δράση ! Είναι ώρα να αναρωτηθούμε και πάλι για τη θέση μας μέσα στον κόσμο και το νόημα αυτής, και ένα τρόπος να το κάνουμε είναι συμμετέχοντας στην ενεργητική μεταμορφωτική δύναμη της θεατρικής τέχνης. Ναι με θερμομετρήσεις κατά την είσοδο, ναι με rapid test, ναι με αποστάσεις, με αντισηπτικά, αλλά οφείλουμε να επιστρέψουμε στη δια ζώσης συγκίνηση, σα μέλη μιας ομάδας με κοινό στόχο να πει μια ιστορία που γράφτηκε σε μια Ελλάδα του χθες, ή και του σήμερα….