Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σεμινάρια Υποκριτικής

Το θέατρο είναι η τέχνη του «πράττειν» λέει ο Γκροτόφσκι. Είναι η θεμελιώδης έρευνα της ανθρώπινης φύσης .Είναι η διαδρομή και το μέσο μαζί,  που  επιτρέπει στον άνθρωπο να αμφισβητήσει την θνητότητα του, αφού τον φέρνει σε επαφή με τον πραγματικό πυρήνα της ύπαρξης του. Ω, τι μεγάλα λόγια ? Και πως συμβαίνει αυτό θα μου πείτε?

Απλούστατα,  συμβαίνει ! Έχουμε την ύψιστη τιμή να μας έχει δοθεί το αρχικό κλειδί γι’ αυτήν  την συναρπαστική περιπέτεια  μέσω των εναπομεινάντων έργων των Αρχαίων ποιητών μας. Μην τρομάζετε με το « αρχαίων». Δυστυχώς ή ευτυχώς , η κληρονομιά αυτή έχει αποδειχθεί ανέλπιστα σύγχρονη, για τον απλούστατο λόγο πως τα αρχέγονα ένστικτα, η ανάγκη του ανθρώπου για δικαιοσύνη, εξουσία, καταστροφή, αγάπη, θυσία, επιβολή, στοργή, έρωτα, δεν αλλάζει. Μπορεί μέσω των αιώνων και της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους να εκφράζεται  με διαφορετικό τρόπο, όμως η ουσία παραμένει η ίδια .

Υπάρχουν πολλά είδη έκφρασης. Μια ζωή δεν φτάνει για να ανακαλύψει κανείς με πόσους διαφορετικούς τρόπους είναι δυνατόν  να εκφραστεί ! Αυτό καθιστά την υποκριτική τέχνη, μια τέχνη που είναι ανάγκη να έρθει κανείς σε επαφή μ αυτήν. Προσέξτε, λέγοντας να έρθει σε επαφή , δεν είναι απαραίτητο, ότι θα θελήσει  ντε και καλά ,σαν και εμένα και πολλούς άλλους να το ασκήσει σαν επάγγελμα.

Η γνώση της προσωπικής μας έκφρασης , μετατρέπεται αυτομάτως και γνώση της έκφρασης των άλλων γύρων μας. Η κατάκτηση αυτή είναι δύναμη , και η δύναμη αυτή είναι απελευθέρωση από τα στενά όρια της αντίληψης του εαυτού ! Ξαφνικά αποκαλύπτεται στον άνθρωπο ο κόσμος άφιλτρος, χωρίς φτιασίδια, ξεγυμνωμένος. Πραγματική ειρωνεία , δε βρίσκετε? Υποτίθεται, η υποκριτική είναι η τέχνη της μάσκας και της εξαπάτησης. Εγώ λέω ότι, γι’ αυτόν που την διδάσκεται, είναι η τέχνη της αποκάλυψης και της αλήθειας !

Η αλήθεια δεν είναι ποτέ μία. Η αλήθεια εναλλάσσεται, ανάλογα με την οπτική η οποία προσδίδει πολλές και διαφορετικές διαστάσεις. Αυτός ο οποίος μυείται σ αυτήν την οπτική μπορεί να γεννά καινούριες ιδέες, καινούριες αλήθειες, καινούρια δεδομένα και αντιλήψεις.

Ο κάθε μαθητής/ενδιαφερόμενος έχει φυσικά τις δικιές του ανάγκες και βλέψεις για την τέχνη της υποκριτικής. Καλό είναι να επιλέξει βάσει αυτών. Τα τελευταία οκτώ χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον τομέα της διδασκαλίας έχω μάθει πολλά, από τους μαθητές και τις ανάγκες τους. Η προσαρμογή σε αυτές καθίσταται ευκολότερη στα ιδιαίτερα μαθήματα΄, είτε πραγματοποιούνται ζωντανά είτε online. Υπάρχει αναλυτική περιγραφή για τα ομαδικά, ιδιαίτερα και online στο παρόν σαιτ.

Ομαδικά Σεμινάρια Υποκριτικής

Τα ομαδικά σεμινάρια – εργαστήρια υποκριτικής, είναι αποκαλυπτικά για τον συμμετέχοντα. Επιστρέφει αναπόφευκτα στο“εμείς”. Το “εμείς” έχει μια δυναμική διαφωτιστική για τον άνθρωπο. Επιστρέφει στο παιδί που έχει πάντα μέσα του. Σαν παιδιά, μέσω του ακούραστου παιχνιδιού, και αφού ακόμη δεν είχαμε προλάβει να “κλειδώσουμε” το σώμα μας ,για να κινούμαστε μέσω των άγραφων , περιοριστικών κανόνων της κοινωνική συμπεριφοράς, παίζαμε, τρέχαμε, κουλουριαζόμασταν, ρισκάραμε, στροβιλιζόμασταν, ανταλλάζαμε πληροφορίες για τον κόσμο. Για ποιον κόσμο? Αυτόν τον οποίον δεν είχαμε κατανοήσει ακόμη. Μοιραζόμασταν την ενέργεια και τη ροή…

Το θέατρο είναι μοίρασμα. Το θέατρο δεν μπορεί να συμβεί αλλιώς. Μόνο με μοίρασμα. Είναι δράση-αντίδραση. Και βάσει της αντίδρασης, σου δίνεται η ευκαιρία να δράσεις αναλόγως. Η κάθε αντίδραση, αφού συμβαίνει από διαφορετικό δέκτη , είναι σαφέστατα διαφορετική.Το τι παίρνω, έχει άμεση σχέση με αυτό που θα δώσω.Βρισκόμενος λοιπόν σε ένα περιβάλλον που απαρτίζεται από μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται ένα κοινό στόχο : να παίξουν μαζί, αυτόματα δημιουργείται μια ενεργειακή σύνδεση, που απελευθερώνει από τα όρια της ενήλικης ζωής, και επιτρέπει και πάλι στον παιδικό εαυτό να αποκαλυφθεί !

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε παιδικό εαυτό ?

Το παιδί δεν το ενδιαφέρει να κτίσει ένα συγκεκριμένο στάτους για τον εαυτό του.

Το παιδί δεν αναγκάζεται να συνυπάρξει, το επιζητεί.

Το παιδί δεν προσπαθεί να είναι αρεστό,, είναι αυτό που είναι.

Το παιδί δεν υποχωρεί απέναντι στο στόχο του, όσο κουραστικός και άπιαστος και αν φαίνεται. Επιμένει.

Το παιδί δεν καταπιέζει τις παρορμήσεις του. Τις ακολουθεί.

Το παιδί γελά δυνατά.

Το παιδί κλαίει δυνατά.

Με λίγα λόγια. Η ενήλικη ζωή, αναπόφευκτα μας στερεί τους πολλαπλούς τρόπους έκφρασης που διαθέταμε στο παρελθόν. Μας κλειδώνει. Μας λιγοστεύει τις σωματικές μας δράσεις.Το σώμα μας είναι διαρκώς ελεγχόμενο. Ακόμη και οι παρορμήσεις μας μπορεί να έχουν μετατραπεί σε συνειδητές. Η καθημερινή μας ρουτίνα χαρακτηρίζεται από ένα είδους αυτοματισμό.Κάπως έτσι συμβαίνει και με τις σκέψεις μας, τα θέλω μας, τη φαντασία μας, την επικοινωνία μας.

Στο ομαδικό σεμινάριο υποκριτικής δίνεται στον μαθητή η ευκαιρία, να ανακτήσει τις σωματικές και ψυχικές μου λειτουργίες, να ξαναγνωρίσει το σώμα του από την αρχή, να μάθει να αναπνέει απο την αρχή, να ξαναθυμηθεί τις λειτουργίες του, να επαναφέρει τους ήχους του ανακαλύπτοντας μαζί και καινούργιους, να παίξει με τους ρυθμούς του και τις δυναμικές του. Ήχος και σώμα θα γίνουν ένα, διεκδικώντας για τον μαθητή μια ολοκληρωμένη εμπειρία έκφρασης, η οποία παίρνει σάρκα και οστά στη σκηνή.Τα σεμινάρια ολοκληρώνονται με παράσταση που συμπεριλαμβάνει την διδακτέα ύλη.

Η εμπειρία μου μέχρι τώρα, μου μαρτυρά ότι το ανέβασμα της παράστασης , είναι για τον μαθητή η κορύφωση της διαδρομής του, ή ακόμα και μια διαδρομή από μόνη της, Ξεχωριστή. Μπορεί η παράσταση να συμπεριλαμβάνει την διδακτέα ύλη, που ο μαθητής διδάσκεται για μήνες, όμως η πραγματική του επαφή με τη σκηνή, τον οδηγεί να διεκδικήσει αυτή τη γνώση στο έπακρον. Ο μαθητής βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκηνή, και το κοινό, και ξαφνικά όλα μεγεθύνονται. Ο ίδιος μεγεθύνεται. Όλη η προσπάθεια του μεγεθύνεται και είναι πια πέρα για πέρα αληθινή. Η εγρήγορση, η αδρεναλίνη, η ένταση, ο παλμός, φτιάχνουν το ιδανικό κοκτέιλ της αλήθειας της παρούσας στιγμής. Εκεί θα βιώσει τα σωστά και τα λάθη, τον ενθουσιασμό και το άγχος, το χτυποκάρδι και τον αυτοέλεγχο, το πέταγμα και την πτώση ! Όλα αυτά, έχει την ευκαιρία να τα μοιραστεί με τους συνοδοιπόρους του που θα κατανοήσει, ότι χωρίς αυτούς αυτή η εμπειρία δε θα ήταν δυνατή….

Αν σε ενδιαφέρει μπορείς να ενημερωθείς από το site για τα ήδη υπάρχοντα σεμινάρια  και για τα επερχόμενα και να συμπληρώσεις την φόρμα ενδιαφέροντος .

Αρχείο Σεμιναρίων

Θεατρικό Σεμινάριο : « SAFE PLACE »

Θεατρικό Σεμινάριο : « ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ » Το Θεατρικό Σεμινάριο «Στον Κύκλο» αποτελείται από μια σειρά από παιχνίδια ετοιμότητας, συγκέντρωσης, αυτοσχεδιασμούς φαντασίας, δημιουργικότητας. Οι

Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο