Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Είμαι διαφορετικός

Η δύναμη της ενστικτώδους έκφρασης, ξεπέρασε κάθε εμπόδιο

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ξεκίνησα να διδάσκω εθελοντικά θέατρο και θεατρικό παιχνίδι, σε μια ομάδα Ατόμων με Αναπηρία στο  Πνευματικό Κέντρο Εξαρχείων στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία
Βάσια Βασιλείου

Η επαφή μου και η γνωριμία μου με την ομάδα αυτή, σε μεγάλο βαθμό διαφοροποίησε, ή καλύτερα επέκτεινε την ματιά μου για τον κόσμο, και κατ΄ επέκταση και στην τέχνη της υποκριτικής.

Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από άτομα με αυτισμό, σύνδρομο down, νοητική στέρηση κ.α. Όπως είναι φυσικό,  αυτές οι αναπηρίες προκαλούσαν στα μαθήματα και στις πρόβες διάφορες καταστάσεις όπως έλλειψη προσήλωσης, κατανόησης , ρυθμού, επικοινωνίας σε μεγάλο βαθμό. Και όμως , δυο χρόνια μετά, καταφέραμε  να ανεβάσουμε την παράσταση ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ. Τρεις επαγγελματίες ηθοποιοί, συνεργάτες  μου, ήρθαν εθελοντικά, και συναντήθηκαν σκηνικά ( και ψυχικά ) με ηθοποιούς με Αναπηρίες.

Αυτή η συνάντηση-πείραμα, όπως θέλει μπορεί να το ονομάσει κανείς, πέτυχε!!!! Η δύναμη της ενστικτώδους έκφρασης, ξεπέρασε κάθε εμπόδιο.

Η μουσική, ο ήχος, η κίνηση, η επαφή, νίκησε κυριολεκτικά όλα τα εμπόδια.

Η  παράσταση των Ατόμων με Αναπηρία κέρδισε το χειροκρότημα, την καρδιά των θεατών και ένα βραβείο από τον Δήμο Αθηναίων.

Το τρίτο είναι το λιγότερο. Το αναφέρω απλά, για να υπογραμμίσω την απήχηση της προσπάθειας όλων, που εργαστήκαμε με μοναδικό κίνητρο την αγάπη, όσο cheesy και ντεμοντέ και αν ακούγεται στην εποχή μας. Η αγάπη δεν είναι ποτέ ντεμοντέ. Ούτε η ανθρωπιά.

 

Συντελεστές:

Kείμενο-Διδασκαλία- Σκηνοθεσία : Bάσια Βασιλείου
Μουσική : Φίλιππος Περιστέρης
Ήχος και Φωτισμός : Βασίλης Λάγγας
Βίντεο : Τάκης Χρυσικός

Μαζί με τα παιδιά οι ηθοποιοί : Aγάπη Βατιάνου, Γιάννης Τσούκας, Γιάννης Βλάχος

Άλλες παραστάσεις

Εγώ και Αυτός

Εγώ και Αυτός Μια ά-λογη παράσταση για δύο ηθοποιούς και ένα τσέλο. Η γυναίκα άπαξ και ανακαλύψει την θηλυκότητά της, ψάχνει το αρσενικό ως μέσο

Περισσότερα »

Αυτόχειρας

Αυτόχειρας “Έχω μέσα μου έναν κόσμο, που δε θα γεννηθεί ποτέ..” Ο Αυτόχειρας είναι να μια σκηνική σύνθεση που προβάλλει το πορτραίτο μιας νέας γυναίκας που πάσχει

Περισσότερα »
Μετάβαση στο περιεχόμενο