Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Θεατρικό Διαδικτυακό Σεμινάριο Μονολόγου

Webinar

Ο μονόλογος ( μόνος + λόγος )στην τέχνη της υποκριτικής είναι μια
αποκάλυψη. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι σε αρκετά θεατρικά έργα, που πολλές
φορές τα καθορίζει, ή μέσω αυτού καταφέρνει ο συγγραφέας να “ακουστεί “ πιο
καθαρά, υπογραμμίζοντας κάποια highlights του έργου του, σε μια ή
περισσότερες στιγμές ( αυτό εξαρτάται από το έργο και τον συγγραφέα ).

Εισηγήτρια
Βάσια Βασιλείου

Στο  μονόλογο λοιπόν ο ρόλος είτε μένει μόνος στη σκηνή, είτε όχι, εκφράζει  κάποια εξομολόγηση, κάποια αποκάλυψη για το κοινό, κάποιους προβληματισμούς, κάποιες σκέψεις,κάποιο ξέσπασμα, κοκ. Ο μονόλογος υπάρχει και σαν θεατρικό είδος που τα τελευταία χρόνια ακμάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μάλιστα υπάρχουν διεθνή Θεατρικά Φεστιβάλ όπως  που αφιερωμένα στον Μονόλογο. Σαν θεατρικό είδος , είναι αρκετά απαιτητικό για τον ερμηνευτή, αφού καλείται να σηκώσει στους ώμους του όλη την παράσταση, και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, που πια είναι αρκετά ενημερωμένο και απαιτητικό. Η σκηνή του ερμηνευτή είναι ολόδική του και η σχέση η οποία θα γεννηθεί από αυτόν και το κοινό είναι μοναδική κάθε φορά, δεν επαναλαμβάνεται. Διαθέτει μια ιερότητα αυτή η σχέση κοινού και μοναχικού ερμηνευτή.

 Για τον ηθοποιό που μαθητεύει στο είδος του Μονολόγου, είναι μια μοναδική ευκαιρία

  • να ανακαλύψει τα όρια του
  • να δοκιμάσει την αντοχή του
  • να υπογραμμίσει τις αδυναμίες του για να μπορέσει να τις ξεπεράσει
  • να οξύνει τη φαντασία του
  • να ασκηθεί στην έρευνα
  • να ασκηθεί στην παρατήρηση-αυτοπαρατήρηση
  • να ασκηθεί στην απομνημόνευση

 Στις διαδικτυακές μας συναντήσεις θα διαβάσουμε πολύ, γιατί όσο περισσότερο έργα διαβάζουμε, τόσους περισσότερους χαρακτήρες γνωρίζουμε και μπορούμε έτσι να αποκτήσουμε δραματουργική ποικιλία. Επίσης θα μελετήσουμε πίνακες ζωγραφικής, ζωγραφιές, κοστούμια ακόμη και γελειογραφίες για να εμπνευστούμε, και να μάθουμε έτσι να αντλούμε πληροφορίες από το ότιδήποτε θα μπορούσε να μας σκιαγραφήσει το ρόλο. Από κει και πέρα, θα ερευνήσουμε την αναπνοή του ρόλου, την φωνή του, τις νότες του, το σώμα του, την κίνηση του έτσι ώστε να αποκτήσουμε όσο περισσότερο υλικό  χρειάζεται για να το καταχωρήσουμε στο Βιωματικό Πλαίσιο του ρόλου.

 Θα δουλέψουμε μονολόγους από διάφορα θεατρικά ρεύματα και είδη του παγκόσμιου και ελληνικού θεάτρου : Φ.Γ. Λόρκα, Χοσέ Τριάνα, Φ.Ντοστογιέφσκι, Β.Γουλφ, Σ. Κέιν, Μ. Ρειβενχιλ,Σ. Μπέκετ, Σ. Καψούρου, Λ.Αναγνωστάκη,Α.Τσέχοφ,Β.Γουλφ κα.

 Στο τέλος του 5μηνου αυτού διαδικτυακού σεμιναρίου θα παρουσιάσουμε σε μορφή παράστασης τους Μονολόγους τους οποίους έχουμε δουλέψει σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας.  Η παρουσιάση-παράσταση δεν αποτελεί προυπόθεση για  τη συμμετοχή στο σεμινάριο. Μόνο όποιος το επιθυμεί θα λάβει μέρος.

Περισσότερα για την Εισηγήτρια του Θεατρικού Σεμιναρίου.

Φωτογραφίες Βίντεο Θεατρικού Σεμιναρίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο